Sebastian er født døv og møtte stengte dører da han prøvde å komme seg inn på arbeidsmarkedet. Men så dukket Bodø Varetaxi opp.
– Alt jeg ville var å jobbe, bidra til samfunnet og klare meg selv. Det skulle vise seg å bli langt vanskeligere enn jeg trodde.
Lengtet hjem
Sebastian Karoliussen (25) er opprinnelig fra Sandnessjøen, men måtte flytte til Trondheim for å gå på døveskole. Etter endt utdanning jobbet han litt på et lager i trønderhovedstaden, men lengselen etter hjemfylket ble for stor.
– Jeg valgte Bodø fordi byen har et døvemiljø, samtidig som jeg er veldig fascinert av naturen her, forteller Sebastian.
Saken fortsetter under bildet.

TUNG TID: Gang på gang ble Sebastian Karoliussen møtt med stengte dører når han ville skaffe seg en jobb. – Det at jeg var døv skapte frykt og usikkerhet.
Møtt med frykt
Men så var det dette med jobb. Som døv ble han møtt med frykt og skepsis. Arbeidsgiverne var bekymret for hvordan han skulle klare å kommunisere med kolleger og kunder.
Det var her NAV og FREM kom inn som en reddende engel.
– Vi skjønte med én gang at dette var en person med stor arbeidskapasitet, sier attføringskonsulent Stein Olav Rogne.
Reddet av varetaxi
Han begynte å forhøre seg blant mulige bedrifter i byen, men opplevde det samme som Sebastian. Fordommene mot en døv arbeidstaker stanset alle muligheter. Helt til FREM kom i kontakt med Bodø Varetaxi.
Saken fortsetter under bildet.

DIGITAL HJELP: En notatblokk på smarttelefonen er gull verdt når Sebastian Karoliussen skal utveksle beskjeder med driftssjef Leif Rune Nystad i Bodø Varetaxi.
– Det var åpenbart at Sebastian hadde veldig lyst til å jobbe og da var vi villige til å gi ham en sjanse, sier driftssjef Leif Rune Nystad i Bodø Varetaxi.
Det skulle vise seg å være et lurt valg. For med Sebastian fikk de en dedikert sjåfør som er 100 prosent fokusert på jobben.
– For å si det sånn, som døv blir det ikke mye tid til tomprat, sier Sebastian og smiler bredt.
Komiske misforståelser
Så er det også slik at det kan oppstå mindre misforståelser når folk ikke får med seg at han ikke hører. Som han som trodde at Sebastian stakk av, da han egentlig bare skulle ut i bilen for å hente skriftlig informasjon som kunne forklare saken.
Saken fortsetter under bildet.

HUMØRET PÅ TOPP: Latteren sitter løst når attføringskonsulent Stein Olav Rogne prøver å kommunisere med Sebastian Karoliussen på tegnspråk.
Eller kunden som ble noe snurt da Sebastian ikke besvarte hans: – Ha en fin dag.
– Litt vrient for meg å oppfatte beskjeder som blir gitt når jeg står med ryggen til, er Sebastians oppsummering.
Gode hjelpere
Men bortsett fra dette har det meste gått knirkefritt. Her har i tillegg teknikken kommet godt med. Sebastian bruker en digital notatblokk på smarttelefonen til å utveksle beskjeder.
– Og så har jeg et flott program som fanger opp det folk sier og gjør det om til tekst på telefonen.
Saken fortsetter under bildet.

VIKTIG MED TOLK: Når Sebastian trenger ekstra hjelp til å gjøre seg forstått, kan han rekvirere tolk fra NAV. Her er det Heidi Holm som bistår i samtalen med Stein Olav Rogne.
I tillegg får Sebastian uvurderlig hjelp av tolketjenesten til NAV, en bistand han selv kan rekvirere når han føler behov for det.
Så vil han også oppfordre flest mulig til å lære seg litt tegnspråk, det vil letter hverdagen for de som er døve: – Du kan laste ned en app som heter ”Tegnordbok” eller gå inn på Tegnordbok.no
Akkurat nå har Sebastian det helt perfekt.: – Det å vite at jeg har en fast jobb å gå til er en drøm som endelig har gått i oppfyllelse.