Gå til hovedinnhold Gå til søk

Fanget i smertehelvete

En prolaps sendte Per Bjarne Ravnå rett ut av universitets-jobben og inn i en ond sirkel. FREM fikk ham på beina igjen.

– Jeg tenkte meg inn i et hjørne. Så rett og slett ingen vei ut av uføret. Det som begynte som et fysisk problem, ble fort en stor og tung psykisk belastning.

Smalt i ryggen

Per Bjarne Ravnå er historiker og jobber ved Universitetet Nord.
Sommeren 2014 gikk alt galt:

– Jeg jobbet i hagen da det plutselig smalt i ryggen.

Smertene var intense og bare det å gå noen få skritt ble en neste umulig oppgave. Ravnå ble sykemeldt, men hadde fortsatt et håp om at det hele ville løsne etter hvert.

Saken fortsetter under bildet.

TUNGE DAGER: Tiden etter prolapsen ble lang og vond for Per Bjarne Ravnå. – Jeg var hjelpeløs og tenkte meg inn i et hjørne.

Operasjon hjalp ikke

Det gjorde det ikke. En operasjon ble neste forsøk, med påfølgende opptrening. Fortsatt var smertene for store og fremgangen minimal.

– Der og da begynte jeg å bli rimelig desperat. Det var som om jeg hadde gått fra være 50 til 80 år – over natta, sier Ravnå.

Fanget i smertehelvete

Han prøvde flere fysioterapeut-tilbud, men ingenting nyttet. Den mentale belastningen økt og Ravnå begynte å tvile på om det fantes en vei ut av smertehelvetet:

– Jeg følte meg fullstendig hjelpeløs.

Til slutt innså han at noe radikalt måtte gjøres. Han ringte NAV og ba om hjelp:

– Og det virket. De henviste meg til FREM for opptrening.

Saken fortsetter under bildet.

LITERVIS MED SVETTE: Knallhard innsats under nøye oppsyn av veileder Timo Lehto skulle bli redningen for Per Bjarne Ravnå.

Der møtte han veileder og fysioterapeut Timo Lehto. De begynte samarbeidet høsten 2016.

Stoppes av frykten

– Vi ser ofte at folk med denne typen ryggskader er redde for å utfordre kroppen. Når ting gjør vondt slutter du å bevege deg av frykt for at ting skal bli verre, sier Lehto.

Han skreddersydde et program for Ravnå, som innebar trening fire fanger i uka. Derfra og ut handlet det kanskje ikke så mye og blod og tårer, men til gjengjeld var det snakk om litervis med svette.

– Jeg hadde blitt helt passivisert og nå tok Timo meg helt ut av komfortsonen. Dette var da også helt nødvendig, på dette tidspunktet trengte en førstestyrmann som kunne holde en stø kurs, sier Ravnå.

Gradvis bedre

Nå ble det ikke noen umiddelbar fremgang, men treningen pågikk med uforminsket styrke hele høsten. Og sakte, men sikkert, begynte resultatene å komme.

– Akkurat det var en enorm lettelse. De gangene du faktisk kjente at kroppen svarte på treningen. At jeg blir litt sterke, at det ble litt mindre vondt og stivt.

Saken fortsetter under bildet.

VIKTIG MED HUMOR: Veileder og fysioterapeut Timo Lehto fikk frem smilet og latteren hos Per Bjarne Ravnå. – Det er viktig med en optimistisk innstilling, sier Lehto.

Lehto, på sin side, hang som en høk over Ravnå og passet på at alle øvelsene ble gjennomført korrekt. Gradvis ble også belastningen øket.

– Jeg hadde aldri klart dette på egenhånd, det er jo innlysende. Det å ha en personlig trener som har fullt fokus på deg og din situasjon, er helt avgjørende, sier Ravnå.

Tilbake på jobb

Nå er Per Bjarne Ravnå tilbake i full jobb. Ryggen er ikke hundre prosent tilbake i original tilstand, kanskje vil den heller aldri bli det.

– Men jeg har også lært forholde meg til situasjonen. Dette kombinert med jevnlig trening, gjør at jeg kan fungere tilnærmet normalt. Bare det i seg selv er jo en revolusjon, sier Ravnå.

Saken fortsetter under bildet.

VIKTIGE HJELPEMIDLER: Et hevebord som gjør at Per Bjarne Ravnå kan stå når han jobber, har vist seg å være en verdifull investering.

Han har også fått en spesialtilpasset stol på kontoret, i tillegg til en skrivebord som kan heves, slik at han kan stå og jobbe.

– Det er nok et lite paradoks at man skaffe seg disse hjelpemidlene første etter at skaden har inntruffet. Her bør både arbeidsgivere og arbeidstaker være føre var, mener Ravnå.