Gå til hovedinnhold Gå til søk

– Har aldri blitt så glad!

 Han hadde nesten gitt opp å få fast jobb, men gjorde et siste, desperat forsøk. Det ble som å vinne i Lotto.

Utgangspunktet var dårlig. Svært dårlig. Odd Gjertsen Lund (33) satt med et utdatert fagbrev innen IT og ingen ordentlig arbeidserfaring.

– Ingen vil ha meg

– Det handlet om sesongjobber og vakter basert på tilkalling. Det ble år etter år med en stigende usikkerhet. Jeg ble rett og slett psyket ut.

Saken fortsetter under bildet.

HELT PSYKET UT: – Jeg hadde nesten gitt opp. Var helt sikker på at det ikke var noen ville ansette meg. Det var en ond sirkel som ødela hele selvbildet, sier Odd Gjertsen Lund.

Til slutt hadde Odd overbevist seg selv om at det absolutt ikke var noen som hadde bruk for ham. Han sto parkert på sidelinjen og registrerte at verden raste forbi.

Plutselig snudde det

Da NAV tilbød ham en plass hos FREM takket han ja, ingenting skulle være ugjort. Det var her det snudde. Og det snudde fort:

– Vi så øyeblikkelig at her hadde vi med en ekte arbeidskar å gjøre. Han hadde knapt kommet innenfor døra før han var i full gang med et malingsprosjekt, sier produksjonsleder Odd Arild Laastad.

Den store testen

På dette tidspunktet var FREM i full gang med å pusse opp egne lokaler i Gidsken Jakobsens vei. Dette var en glimrende anledning for å teste ut noen av kandidatene. Odd ble en av dem.

– Våre folk la fort merke til ham. Han sto på sent og tidlig og hadde et smittende humør, sier salgs- og markedsansvarlig Leif Mikalsen hos Caverion Bodø.

Saken fortsetter under bildet.

EN DEL AV GJENGEN: Odd Gjertsen Lund fant fort tonen sammen med Caverion-folkene. Her i samtale med salgs- og markedsansvarlig Leif Mikalsen og prosjektleder Stig Bøe.

Smilet som aldri forsvant

De bestemte seg for å gi Odd en enda tøffere oppgave. Det ble tre måneder med hardt arbeid på et trangt loft. Og Odd innfridde – fortsatt med et smil rundt munnen.

Nå har han fått en ny, midlertidig kontrakt. Målet er fast jobb. Og for Caverion er samarbeidet med FREM gull verdt:

– Det at vi kan få teste ut mulige medarbeidere uten at det blir en økonomisk risiko gjør at vi også får sjansen til å gi jobb til de som ellers ville ha falt utenfor. For hvis Odd bare hadde sendt oss en søknad, hadde han nok aldri blitt vurdert.

Saken fortsetter under bildet.

VINN-VINN: Produksjonsleder Odd Arild Laastad hos FREM (t.v.) og avdelingsleder Rune Imingen hos Moelven er skjønt enige om at samarbeidet er en ekte vinn-vinn situasjon.

Rekrutterings-spionene

Så er det ikke bare Caverion som finner denne ordningen verdifull. På den samme oppussingen var også Moelven engasjert. Deres folk rapportere om en mann fra FREM som de så monn i.

– Det er veldig ofte slik vi rekrutterer nye medarbeidere. Dyktige og trivelige folk som våre ansatte legger merke til, sier avdelingsleder Rune Imingen i Moeleven.

For både hos Moeleven og Caverion er det helt avgjørende at nye personer må kunne gli inn i de allerede eksisterende teamene.

– Det handler om at de som jakter på en jobb viser at de er engasjerte, fremoverlente og tar initiativ, sier prosjektleder ventilasjon hos Caverion Bodø, Stig Bøe.

Saken fortsetter under bildet.

TRENGER OFFENSIVE FOLK: – Det handler om at de som jakter på en jobb viser at de er engasjerte, fremoverlente og tar initiativ, sier prosjektleder ventilasjon hos Caverion Bodø, Stig Bøe.

Jobbmessig skreddersøm

For FREM blir det da viktig å finne ut hvor de ulike kandidatene kan passe inn: – Derfor begynner vi alltid med en kartlegging og jobbing internt hos oss, slik at vi blir best mulig kjent med den enkelte, sier Odd Arild Laastad.

Både Caverion og Moelven er ikke i tvil om de på det varmeste vil anbefale andre bedrifter å åpne dørene for kandidater fra FREM.

– Definitivt. Vi ser på dette som en suksess og en vinn-vinn situasjon, sier Leif Mikalsen og Rune Imingen.

Saken fortsetter under bildet.

VENDEPUNKTET: – Jeg skjønte fort at dette kunne være den store sjansen og da Caverion ville ha meg med på et nytt prosjekt var lykken komplett, sier Odd Gjertsen Lund.

For godt til å være sant

Og Odd Gjertsen Lund?

– Jeg tror fortsatt ikke helt at dette er sant.

Grunnen til at han velger å fortelle sin historie er han helt klar på:

– Hvis dette kan få bare én person til å innse at det finnes en vei ut av mørket, så er det verdt det.