Gå til hovedinnhold Gå til søk

– Jeg fikk livet tilbake

Hun møtte veggen og sperret seg inne i dyp depresjon. Et møte med FREM ga Karin smilet tilbake.

– Det sa bare fullstendig stopp. Tanken på å gå på jobb gjorde meg syk. Dagene forsvant med tv-serier og trøstespising. Jeg hadde rett og slett mistet meg selv.

Slet i mange år

Karin Hagevik Pettersen (49) fra Ørnes hadde slitt i flere år da det hele toppet seg rett før jul i 2017. Hun slett med betennelse under den ene foten, men det største problemet var en fullstendig uforutsigbar jobbsituasjon.

Saken fortsetter under bildet.

MØTTE VEGGEN: – I tre måneder murte jeg meg inne. Alt var skummelt og jeg søkte trøst i tv-serier og potegull, sier Karin Hagevik Pettersen.

– Det var hele tiden frem og tilbake om hvorvidt arbeidsplassen kom til å bestå, forteller Karin.

Uvissheten slet kraftig på henne og det gjorde ikke saken bedre at Karin følte at hun ikke ble sett. At hun rett og slett bare var en ubetydelig brikke i systemet.

Mistet gnisten

Det kulminerte med en sykemelding, hvorpå hun søkte tilflukt inne i sitt eget hus.

– Jeg har aldri opplevd et slikt traume, alt var skummelt. Det var dager hvor jeg rett og slett bare vil gi opp, sier 49-åringen.

Saken fortsetter under bildet.

DYPT TRAUME: – Jeg har opplevd vonde ting før, men jeg har aldri opplevd maken til det traumet jeg havnet i. Jeg så rett og slett ingen løsning på problemene, innrømmer Karin Hagevik Pettersen.

Dette ble starten på et tre måneder langt mareritt:

– Det var ikke måte på hvor synd jeg synes i meg selv og jeg havnet i en skikkelig ond spiral. Den store frykten var at legen skulle friskmelde meg, forteller Karin.

Ville ikke ha hjelp

På vårparten i 2018 klarte hun å mobilisere nok krefter til en ny jobb, denne gangen en 20 prosent stilling på sykehjemskjøkkenet. Men livet var fortsatt askegrått.

Det store vendepunktet kom da hun via NAV ble introdusert for FREM, selv om det var en meget skeptisk Karin som dukket opp til første møte med veileder Tom Erik Pedersen. Hun kunne rett og slett ikke se for seg hva dette skulle føre til.

Saken fortsetter under bildet.

VIKTIGE MØTER: For Karin Hagevik Pettersen ble samtalene med veileder Tom Erik Pedersen helt avgjørende. Endelig møtte hun en person hun følte virkelig kunne se hvem hun var.

– Jeg traff en meget nedstemt dame og det ble mye tårer, minnes Tom Erik.

Trening og samtaler

Men han så fort at her var det en person med sterk personlighet og mye å gi. Første steg ble å sette opp et fysisk treningsprogram, blant annet for å bedre problemene med foten.

– De fire ukene endre på veldig mye, samtidig som samtalene med Tom Erik var til utrolig stor hjelp. Jeg kaller ham bare for psykologen min, sier Karin.

– Karin er jo egentlig en sprudlende dame, mye handlet om å trykke på de rette knappene, sier Tom Erik.

Saken fortsetter under bildet.

ET NY TILVÆRELSE: – Det er fantastisk å kjenne at livsgleden er tilbake, for dette er jo den Karin jeg egentlig er, sier Karin Hagevik Pettersen.

Endelig ble hun sett

Noe av det som gjorde sterkeste inntrykk for Karin var at hun fikk tilbake følelsen av å bli sett.

– Å snakke med noen som forstår, som lytter og ser deg i øynene var ren terapi.

Etter at det fire uker lange treningsprogrammet ble sluttført, var Karin tilbake i 50 prosent stilling. Og et par måneder senere var hun i full jobb.

Fant seg selv

Treningen har hun fortsatt med i egenregi og det har gitt stor uttelling:

– Jeg har gått ned 20 kilo og kjenner også at humøret blir mye bedre.

Karin er ikke i tvil om at det var NAV og FREM som reddet henne:

– De leide meg ut av mørket og tilbake til den jeg egentlig er.