Gå til hovedinnhold Gå til søk

Lykken er en fast jobb

Lite utdanning – og arbeidserfaring i tillegg til mangelfulle norskkunnskaper gjorde det umulig for Almaz å få jobb. FREM sørget for at drømmen gikk i oppfyllelse.

– Det var veldig frustrerende å bare sitte hjemme. Jeg ville så gjerne jobbe og bidra i lokalsamfunnet. Som mor til en liten sønn er ville jeg også skape en trygg fremtid for familien, sier Almaz Tsegay (54).

Den lange kampen

Hun rømte fra krigen i Eritrea i 2008, sammen med sin da fem år gamle sønn. To år tidligere hadde hun mistet mannen sin på grunn av sykdom. Hun har en voksen datter i Eritrea og en sønn som fremdeles er savnet. Etter korte opphold i Oslo og Harstad kom hun til Bodø. Trygg fra krigens redsler startet den lange og harde kampen for å bli en fullverdig samfunnsborger.

Etter et tre-årig introduksjonsprogram kom hun i kontakt med NAV. Målet var å gjøre henne i stand til å skaffe seg en jobb. Det skulle vise seg å bli en utfordrende oppgave.

Saken fortsetter under bildet.

TETT OPPFØLGING: Veileder Margrethe Morstad Karlsen hos FREM la til rette for at Almaz Tsegay fikk intensiv opplæring i norsk og en gyllen sjanse til å komme seg inn i arbeidslivet.

En felles plan

– Vi ble kontaktet av NAV for å bistå Almaz, sier veileder Margrethe Morstad Karlsen hos FREM.

– Almaz hadde store utfordringer med tanke på norsk språk og hadde behov for arbeidserfaring. I samarbeid med Almaz og saksbehandler på NAV la vi en plan med fokus på akkurat dette.

Hun startet med intern renholdspraksis ved FREM i kombinasjon med norskopplæring.

–  Norskopplæringen hos oss er tilrettelagt individuelt og i gruppe basert på den enkeltes nivå. Den er arbeidsrettet med sikte på å forberede den enkelte best mulig til en fremtidig jobb, sier Morstad Karlsen.

Saken fortsetter under bildet.

IMPONERT SJEF: Avdelingsleder Turid Skjelstad hos Busch-Sørensen Rengjøringsbyrå ble imponert over innsatsviljen til Almaz. – Hun har virkelig hjertet på rett plass.

Myk overgang

Det gikk sakte fremover starten, men Almaz nektet å gi opp. Etter ett år internt hos Bodø Industri fikk hun praksisplass hos Busch-Sørensen Rengjøringsbyrå.

– Det var avgjørende at hun fikk en myk overgang til arbeidslivet, sier avdelingsleder Turid Skjelstad hos Busch-Sørensen.

Og hun er helt klar på følgende:

– Uten støtten fra FREM hadde Almaz aldri kommet seg inn på arbeidsmarkedet.

Imponerende innsats

For det var nettopp det 54-åringen klarte til slutt. Busch-Sørensen ble så imponert over innsatsviljen og påliteligheten til den eritreiske kvinnen at de tilbød henne fast jobb i teamet på City Nord.

Saken fortsetter under bildet.

FLOTT MILJØ: Eritreiske Yacob Asmaren Gebrhawaryat en av kollegene til Almaz og fungerer også som tolk når det trengs.

– Der har vi allerede flere eritreere ansatt, så det gjorde også overgangen lettere, sier Skjelstad.

Totalt har byrået ansatte fra 17 ulike nasjoner og bare på City Nord jobber det folk fra seks forskjellige land.

Lykkens dag

For Almaz var det en lykkelig dag da hun kunne skrive under på ansettelseskontrakten.

 – Endelig kunne jeg tjene mine egne penger og ikke være avhengig av penger fra staten. Dessuten er det veldig flott å få lov til å bidra i lokalsamfunnet.

For Bodø Industri er det helt avgjørende at det finnes bedrifter som Busch-Sørensen.

– Det er gull verdt for oss at de tar samfunnsansvar ved at de legger til rette for praksisplasser, sier Morstad Karlsen.

Et godt samarbeid med både Busch Sørensen og saksbehandler ved NAV var med på at dette ble vellykket.  Men Morstad Karlsen er ikke i tvil om hvem som har gjort selve jobben.

– Det er Almaz selv! I tillegg til å være pliktoppfyllende og flink i jobben sin, har hun et godt og varmt hjerte som igjen gjør min jobb så meningsfull.

Saken fortsetter under bildet.

HUMØRSPREDER: Almaz Tsegay er kjent for sitt gode humør og latteren er aldri langt unna.

Med hjertet på rett plass

For til sjuende og sist handler det om innsatsen til den jobbsøkende:

– Du må ha lyst til å jobbe og ha hjertet på rett plass. Det har Almaz bevist at hun virkelig har. Hun er godt likt av kollegene, sprer glede, er presis og pliktoppfyllende. Som arbeidstaker må du levere, og det har virkelig Almaz gjort, sier Turid Skjelstad.

Og Almaz? Hun konkluderer slik:

– Dette er virkelig en drøm som har gått i oppfyllelse.