Gå til hovedinnhold Gå til søk

Rømte fra krigen og fant lykken i Bodø

– Jeg trodde aldri jeg skulle få en jobb, men takket være NAV og FREM har drømmen gått i oppfyllelse.

Fekadu Estifanos Gabremedhin (33) er en lykkelig mann. Faktisk kan han ikke huske å ha vært lykkeligere.

Men det var ingen selvfølge for en mann som følte seg fanget i den eritreiske hæren.

Frykten for å bli tatt

– Vi rømte om natten, frykten for å bli tatt var stor. Men etter tre døgn kom vi oss til Sudan.

Og der begynte den lange kampen for et bedre liv. Han hadde venner i Norge som fortalt at dette var et bra land. Etter ett år i Sudan, kom han til Norge via Tyrkia og Italia.

Saken fortsetter under bildet.

DEN LANGE REISEN: Fekadu Estifanos Gabremedhin flyktet fra krigen og endte til slutt opp i Norge. Men det var ikke lett å mestre språket og enda verre var det å finne en jobb.

Jakten på en jobb

Men lykken slo ikke til ved første anledning. Først var det to år på mottak på Rognan, før han ble bosatt i Steigen.

– Jeg fikk praksisplasser og prøvde å lære meg norsk, men noen jobb ble det aldri.

Saken fortsetter under bildet.

DE GODE HJELPERNE: Fekadu har hatt mange og lange samtaler med veileder Synnøve Brannfjell hos FREM. – I denne saken har vi også hatt et utrolig godt samarbeid med NAV Steigen, slik at vi kunne finne en lykkelig løsning, sier hun.

Det var da han tenkte at Bodø kunne være løsningen. Og takket være et konstruktivt og offensivt NAV Steigen, ble han introdusert for FREM.

Intensiv hjelp

– Vi startet med en intensivert norskopplæring, samtidig som han fikk jobbpraksis hos oss. Men målet var jo å finne et bedrift hvor han kunne få innpass, sier veileder Synnøve Brannfjell.

Saken fortsetter under bildet.

EN USTRAKT HÅND: Innehaveren av Auto og Bilpleie Bodø, iranske Kaywan Azamnejad, ga Fekadu en sjanse. Og den grep eritreeren med begge hender.

En som var villig til å gi Fekadu en sjanse, var innehaveren av Auto og Bilpleie Bodø, iranske Kaywan Azamnejad. Han visste av egen erfaring hvor vanskelig det kan være å få jobb som utlending.

Krystallklare krav

Dermed var en seks måneders praksisplass i boks, men Kaywayn la ikke skjul på hvilke krav som ville bli stilt:

– Aldri komme for sent og alltid stille på jobb.

Saken fortsetter under bildet.

JOBBER PÅ HØYTRYKK: Fekadu Estifanos Gabremedhin håndterer høytrykksvaskeren med den største selvfølgelighet. – Det er helt fantastisk å ha sikret seg fast jobb.

I løpet av de seks neste månedene jobbet Fekadu knallhardt, både med språket og med å sette seg inn i alle rutinene på arbeidsplassen. For Kaywan er også en mann som setter krav til perfeksjonisme når biler skal rengjøres og poleres:

Drømmen endelig realisert

– Det må alltid være 100 prosent. Gjør vi en dårlig jobb, så mister vi kunder. Og mister vi kunder, så mister vi jobbene våre.

Men Fekadu gjorde et så godt inntrykk at han i august i år sikret seg fast jobb i bedriften.

– Det er en drøm som har gått i oppfyllelse, jeg kan nesten ikke forklare hvor lykkelig jeg er.

Saken fortsetter under bildet.

STERK YRKESSTOLTHET: Auto og Bilpleie Bodø legger ekstremt stor vekt på at jobben blir gjort 100 prosent profesjonelt, og Fekadu er stolt over å ha blitt en del av teamet.

Førerkort om ett år

Så skal det heller ikke stoppe her. Neste mål er å skaffe seg førerkort, for det vil komme svært godt med på jobben. Derfor har også sjefen Kaywan lagt en helt konkret slagplan:

– 6. august 2019 skal førerkortet være på plass.

– Men da må også norsken bli bedre, skyter Synnøve inn.

Saken fortsetter under bildet.

ENDELIG SMILER LYKKEN: Fekadu har planene klare, han vil bli en ekte nordmann og gjøre sitt til for at samfunnet blir bedre.

Vil bli en ekte nordmann

Fekadu nikker og er fullstendig innforstått med at det blir en tøff utfordring. Som også er et steg mot den endelige visjonen:

– Norsk statsborgerskap. Jeg vil veldig gjerne bli en ekte nordmann. En som klarer seg selv og som bidrar til samfunnet.