Hun flyktet fra krig, overgrep og mangel på skolegang. Nå har Hodan Farah (25) skapt seg et nytt og lykkelig liv i Bodø.
– Det var rett og slett farlig å leve der, og som jente hadde jeg heller ingen sjanse til å skaffe meg utdanning.
Brutal barndom
Hodan vokste opp i Somalia, et av de mest turbulente landene i Afrika. Et land hvor krig, overgrep mot jenter og nød går hånd i hånd.
– Du er jente. Du skal bli kone og mor. Du trenger ingen utdanning, var beskjeden jeg fikk.
Saken fortsetter under bildet.

DE MØRKE ÅRENE: – Det var ikke lett å være jente i Somalia, du hadde ingen rettigheter. Men jeg nektet å gi opp, sier Hodan Farah.
Rømte til drømmen
Til slutt fikk den handlekraftige 19-åringen nok. Ved hjelp av venner og kontakter rømte hun fra landet og via Sverige kom hun til Norge. Første varige stopp ble et asylmottak i Stamsund.
– Jeg skjønte fort at det var nødvendig å lære seg språket. Og når du kan språket handler det om å skaffe seg en utdanning.
Saken fortsetter under bildet.

EN NY GIV: Da Hodan møtte Toril Johansen og gjengen fra FREM, innså hun at her lå det mange muligheter. Og de to fant tonene fra dag én.
En smart jente
Hun kom til Bodø i 2015 og via NAV ble hun satt i kontakt med Bodø Industri. Der skjønte veileder Toril Johansen at hun sto overfor en smart og ressurssterk jente.
– Hun var alltid sprudlende, utadvendt og klar til innsats. Og vi ble fort enige om at en butikkjobb var noe hun hadde lyst på.
– Hun var et funn
Hvilket igjen satte Hodan kontakt med butikksjef Trygve Johansen (61) på Coop Extra på Mørkved. En ekte veteran som startet sin karriere på Sambo 3 i Sandhorngata i 1974.
Saken fortsetter under bildet.

MØTT MED ÅPNE ARMER: Butikksjef Trygve Johansen på Coop Extra på Mørkved har stor tro på å gi folk en sjanse til å komme seg inn i arbeidslivet. – Hodan har vært et funn, hun kan jobbe på alle plassene i butikken.
– Hun er rett og slett et funn. På kort tid har hun lært seg alle funksjonene i butikken og kan jobbe over alt. Og er vi litt i beit for folk, så kaster hun seg også over vaskebøtta, sier en imponert Johansen.
Likeverd i praksis
For ham føles det helt naturlig å gi folk en sjanse til å komme seg inn i arbeidslivet, hvilket også er forklaringen på hvorfor han har blitt i Coop-systemet en hel mannsalder:
– Det handler om en grunnleggende respekt for mennesker og sørge for at alle blir med.
Saken fortsetter under bildet.

MÅLRETTET INNSATS: Det første Hodan Farah gikk inn for, var å lære seg norsk. Det har igjen ført til at hun håndterer jobben i kassa på Coop Extra med den største selvfølge.
Ekstrem forvandling
For Hodan har livet gått fra bunnsvart trist til himmelblå lykke:
– Jeg sliter fortsatt med å skjønne hvor bra det er i Norge. Bare det at alle, også jentene, får ta den utdanningen de vil, er helt fantastisk.
Og ikke nok med det, jenta fra Somalia har rett og slett blitt forelsket i den nordnorske vinteren:
– Jeg har aldri sovet så godt som nå, når det er mørkt og kaldt.
Hun har allerede rukket å skaffe seg en stor vennekrets, hun dyrker hobbyen som er sang og elsker å lage mat.
Saken fortsetter under bildet.

LYKKEN I LIVET: – Norge og Bodø har gitt meg livet og lykken tilbake. Akkurat nå føler jeg meg som ei ekte Bodø-jente, sier Hodan Farah
Vil gi noe tilbake
– Men hva er så planen videre?
– Mer skole. Jeg brenner for helsefag. Det å få jobbe på et sykehjem og hjelpe de eldre er noe jeg virkelig drømmer om.
– Hvorfor?
– Da jeg trengte hjelp, stilte hele Norge opp. Mottaket, Bodø kommune, NAV, FREM og Coop Ekstra her på Mørkved.
– Nå vil jeg gjerne få gi noe tilbake og hva er bedre enn å hjelpe de som har vært med å bygge opp dette fantastiske landet.