Gå til hovedinnhold Gå til søk

Ryggskade ga ham drømmejobben

En skiveprolaps sendte Bjørn Skarmark hodestups ut av arbeidsmarkedet. FREM ble redningen.

– Det var direkte frustrerende. Jeg var vant til å jobbe hardt og ha et aktivt liv. Plutselig lå jeg rett ut på sofaen og hadde sett meg gjennom hele Netflix-katalogen.

Bodø-mannen Bjørn Skarmark ble offer for noe så vanlig som en skiveprolaps i ryggen. Til daglig jobbet han på en møbelbutikk, hvor arbeidet besto mye av tunge løft og fysiske utfordringer. En dag bare smalt det:

Den lange veien tilbake

– Legens dom var rimelig klar da han skrev ut sykemeldingen; han tvilte sterkt på om jeg kunne gå tilbake til den samme jobben.

Dermed begynte den lange veien tilbake, møysommelig trening hos fysioterapeut koblet opp mot jakten på en ny arbeidsplass. Det skulle vise seg å bli særdeles vrient.

– Plutselig gikk det opp for meg at jeg manglet den formelle utdanningen som var påkrevd, forteller Bjørn.

Han fullførte ikke den videregående skolen, men tenkte aldri over det så snart han var kommet seg i jobb.

– I ettertid ser jeg jo at det var en grov tabbe, men da var det for sent.

Saken fortsetter under bildet.

TØFF TID: For en mann som var vant til å jobbe hardt og leve et aktivt liv, ble ryggskaden starten på en frustrerende periode – rett ut på sofaen.

Formelle hinder

Bjørn har alltid vært interessert i data og sjekket med et par firma om det var mulig å få jobb der.

– Jeg ble møtt med en kravliste til utdanning som satte meg direkte sjakk matt.

Tilværelsen som sykemeldt var tøff. Uten jobb forsvant også fritiden, døgnrytmen ble ødelagt og livet slik han kjente det var borte. Etter hvert som tiden gikk begynte det også å tære på selvbildet og selvtilliten.

– Jeg kunne ikke bidra, jeg hadde havnet på samfunnets sidelinje.

Virvelvind av energi

Men Bjørn hadde hørt om FREM. Via NAV fikk han kontakt og den første han møtte var veileder Veronica Larsen.

– Hun var en virvelvind av energi og pågangsmot. Jeg rakk aldri å tenke om dette skulle fungere, det slo hun fast fra første minutt.

– Det er viktig å holde tempoet oppe. Vi vet at jo lengre folk går sykemeldt, jo verre er det å komme tilbake til jobb, sier Veronica Larsen.

Saken fortsetter under bildet.

FANT TONEN: Veileder Veronica Larsen gikk offensivt ut og det førte til at Bjørn Skarmark kom seg tilbake til arbeidslivet meget raskt. – Hun er en virvelvind a energi, sier Bjørn.

– Hun var en virvelvind av energi og pågangsmot. Jeg rakk aldri å tenke om dette skulle fungere, det slo hun fast fra første minutt.

– Det er viktig å holde tempoet oppe. Vi vet at jo lengre folk går sykemeldt, jo verre er det å komme tilbake til jobb, sier Veronica Larsen.

Stikkordet her ble interessekartlegging. Hva kunne Bjørn tenke seg å jobbe med? Hvor lå interessene hans? Ordet IT var et av de første som dukket opp. FREM tok kontakt med Signal og de var positive til å ha Bjørn utplassert i bedriftens avdeling på Fauske.

Saken fortsetter under bildet.

AKTIV JOBB: Bjørn Skarmark stortrives i Signal, hvor han ofte er på veien for å bistå kunder som har problemer.

Perfekt match

– Det var som å komme hjem. Folkene, miljøet, arbeidsoppgavene – alt stemte, forteller Bjørn.

Etter utplasseringsperioden fikk han fortsette i tre nye måneder, nå med lønnstilskudd fra NAV. Og han brukte tiden godt. For Signal ble så imponert over innsatsen at de ga ham fast jobb.

– Jeg har vært utrolig heldig, sier Bjørn.

I utgangspunktet var han helt sikker på at han ikke hadde en alvorlig nok skade til å at Bodø Industri ville hjelpe ham.

– Det var jo bare en prolaps, ikke sant?

Vinn-vinn situasjon

Men for FREM og Veronica Larsen handler det ikke om diagnoser, prognoser eller andre merkelapper. Det dreier seg kun om å hjelpe folk tilbake til arbeidslivet. De har et brennende ønske om å skape nye arbeidstakere.

– Dette vil alltid være en vinn-vinn situasjon for den enkelte, for bedriftene og for samfunnet, sier Veronica Larsen.

Saken fortsetter under bildet.

FLOTT MILJØ: – Gjengen på Signal har blitt min andre familie, arbeidsmiljøet et utrolig bra, sier Bjørn Skarmark. Her i samtale med Vidar Andre Olsen.

Og Bjørn Skarmark?

Han har fått et helt nytt liv, med unike muligheter:

– I tillegg til det daglige arbeidet, jobber jeg for fullt med å bli sertifisert på ulike systemer, slik at jeg kan utvide verktøykista mi.  Sånn sett kan du godt si at det var skiveprolapsen som ga meg drømmejobben.