Gå til hovedinnhold Gå til søk

Skal gjøre Bodø til gjenbruksbyen!

Egna

FREM går sammen med Kirkens Bymisjon for å skape framtidens arbeidsplasser.

– Det nye senteret; «Egna» vil sette ny standard for handel basert på gjenbruk og opplevelser, sier daglig leder i FREM; Børge Bøyum.

Åpner i Toys` R ` us sine lokaler

Medio 2021 åpner «Egna» i Bodø storsenter, i de gamle Toys`R`us lokalene.

– Navnet er ikke tilfeldig, sier Bøyum. Med det ønsker vi å vise at langt flere av oss, og det meste rundt oss, er langt mer egna enn vi mange ganger tror. Ting som er litt slitt, kan pusses opp og bli til noe nytt. Satt på spissen kan også vi mennesker bli litt slitt av og til. Da kan det være at vi trenger støtte til å komme oss på fote igjen. Det er enkelt å falle ut av arbeidslivet, men ikke nødvendigvis like enkelt å komme seg inn. Alle er egna til noe, og med senteret ønsker vi å gi mennesker nye mulighetsrom.

«Egna» ønsker å sette gjenbruket i system, gjøre det enkelt og mer attraktivt.

– Ved å omsette mer av de ressursene, som enten kastes, gis bort, eller selges brukt på nett, kan vi skape arbeidsplasser i egen by, fortsetter Bøyum. Vi gir med andre ord gjenbruket merverdi. Det er en vinn-vinn-sitasjon for samfunnet. Ved å reparere, upcycle og kjøpe mer brukt, gjør vi noe godt for miljøet, som igjen bidrar til et mer levekraftig samfunn.

Saken fortsetter under bildet.

En kafè med tilstøtende småbutikker/pop-up shops i egne flyttbare «bokser»

– En gavepakke

Kathrine Windsrygg i Kirkens Bymisjon mener «Egna» er midt i blinken for det de jobber med, og er en gavepakke til deres strategi:

– Vi i Kirkens Bymisjon ser at forskjellene i samfunnet øker. Et fokus på forbruk, prestasjon og konkurranse, gjør at mange sliter med å henge med, forteller hun. Vårt mål er å bygge fellesskap, der «Egna» for oss vil være en unik samarbeidsplattform som vi kan utvikle oss med. Vi håper det vil oppleves meningsfullt for våre arbeidere og frivillige å jobbe i dette senteret. «Egna» vil bidra til at vi får en sterkere tilstedeværelse i markedet med våre konseptbutikker, som for eksempel Englefabrikken, og vil være den arenaen vi trenger for å skape flere arbeidsplasser til mennesker, som av ulike årsaker står utenfor det ordinære arbeidslivet.

Saken fortsetter under bildet.

Oversiktsbilde der større og mindre konseptbutikker utgjør hovedarealet. Kombinert med fleksible løsninger og åpne rom.

Gjør det ikke alene

Ifølge FREM er det første gang et slikt senter etableres i Nord-Norge, der samarbeid vil være en så stor nøkkelfaktor.

– Dette skal vi ikke gjøre alene, men sammen med andre gjenbruksaktører, renovatører, reparatører, designere, gründere og ikke minst innbyggerne og næringslivet, sier Bøyum. Nå er vi på utkikk etter samarbeidspartnere og leietakere. Noen er allerede på plass, men vi tar varmt imot flere. Så ønsker du å være med på laget, ta kontakt med oss på bb@frembodo.no (Børge Bøyum) eller cr@frembodo.no (Carina Rist), oppfordrer han.

Bøyum ser fram til at senteret skal åpnes:

– Vi har lagt ned et godt stykke arbeid så langt, og har allerede gjort første ansettelse. I satsningen ligger en tro på at positive steg i lag, der alle bidrar med det de kan, fører oss til et mer bærekraftig samfunn. Vi har også god støtte i huseier Nordvik Gruppen og innledet et nært samarbeid med Iris Salten. Med «Egna» går vi fra ord til handling, fortsetter han. Ikke for at det enkelt, men fordi det er riktig og viktig. Vi er mange som gjør mye bra allerede, men vi må gjøre mer og vi må gjøre det nå!