Gå til hovedinnhold Gå til søk

Skaper arbeidstakere med mobil kaffebar

Moccamopeden

Han rømte fra krigen og nå drømmer Firas om sin egen restaurant. Mocca-mopeden er første skritt på veien.

– Her! Ekstra sterk espresso, perfekt for deg.

Firas Albusttani rekker frem en kopp med sort, dampende kaffe inn i lokalene til Sparebank 1 Nord-Norge i Bodø.

Dobbel espresso – dobbel oppgave

Men han står ikke bak en disk, han står bak en moped utstyrt en med komplett kaffemaskin. En moped som både skal skaffe bodøværingene kvalitetskaffe der de måtte befinne seg, og som skal skape arbeidstakere.

Saken fortsetter under bildet.

DEN TUNGE TIDEN: – Det var ikke lett å forlate Syria og bedriften min, men krigen drev oss vekk, sier Firas Albusttani.

Firas kommer opprinnelig fra Syria, men måtte rømme fra krigens redsler sammen med familien. Han var innom Russland og et år på et mottak i Mosjøen før han endte opp i Bodø.

– Jeg har alltid vært vant til å jobbe og elsker å skape gode opplevelser for folk. I Syria hadde jeg en liten kafé med biljard og internett-tilgang. Et samlingspunkt hvor latteren satt løst.

Fra bar bakke til pilotprosjekt

Men hva gjør du når du står på bar bakke i et fremmed land og heller ikke kan språket? Firas krummet nakken og satset på nytt. Denne gangen med uvurderlig hjelp fra FREM.

Saken fortsetter under bildet.

TOPP STEMNING: FREM har stor tro på at den mobile kaffebaren skal bli en suksess. F.v. Roger Strand, Firas Albusttani og Skjalg Dreyer.

Han ble da også den perfekte kandidaten for å teste ut et pilotprosjekt som FREM har satt i gang, med støtte fra Sparebank 1 Nord-Norge: Mocca-mopeden.

– Nordmenn har virkelig fått øynene opp for kaffe med stor K, sier administrerende direktør Børge Bøyum i FREM.

Kaffebar på fire hjul

Og dette var noe han og kollegene mente var et perfekt utgangspunkt for å skape et produkt som kunne hjelpe folk tilbake til arbeidslivet: En kaffebar på fire hjul – Mocca-mopeden.

– Vogna skal bemannes av våre jobbsøkere for å gi dem arbeidstrening, men også erfaring og kompetanse innen barista-faget, sier næringslivskontakt hos FREM, Roger Strand.

Saken fortsetter under bildet.

UTELIVSVETERAN: Firas Albusttani har lang erfaring fra utelivsbransjen og fant seg øyeblikkelig til rette ved kaffemaskinen.

Så da Firas dukket opp hos FREM ble han omgående satt til å lære seg alle triksene for å skape den perfekte capuccinoen. Det at han fra før hadde erfaring fra bransjen, gjorde overgangen enkel.

Det faktum at han, etter to år i Bodø, også hadde blitt overraskende god i norsk, var en ekstra fordel. Og for Firas er Mocca-mopeden en perfekt løsning:

– Jeg elsker å snakke med folk og servere dem topp kaffe.

Bønner i byen

For å sikre at råvarene holder et høyt nivå har FREM inngått et samarbeid med Bønner i Byen som stiller med de beste kaffe-bønnene som er å oppdrive.

– For oss var dette et meget spennende prosjekt som vi gjerne ville være med på, sier Carl-Rune Fagervik hos Bønner i Byen.

Skulle det dukke opp kandidater som brenner ekstra for kaffe-bransjen, åpner de også for en utvidet opplæring på sitt eget brenneri:

– Både vi og utelivsbransjen er hele tiden på jakt etter kaffe-entusiaster.

Saken fortsetter under bildet.

ETTERSPURT ARBEIDSKRAFT: Firas Albusttani vet at personer med kompetanse innen barista-faget er etterspurt og han legger virkelig sjela si i jobben med Mocca-mopeden.

Stort barista-behov

FREM er overbevist om at Mocca-mopeden kan bli inngangsporten til arbeidslivet for de rette personene:

– Vi vet at hoteller, restauranter og cateringselskaper mer enn gjerne ansetter folk med en barista-bakgrunn, sier forretningsutvikler og markedsansvarlig hos FREM, Skjalg Dreyer.

Mocca-mopeden vil være aktuell for utleie til alle typer arrangementer rundt om i Bodø, hvor den gir deg sjansen til en kopp kvalitetskaffe, samtidig som den er en dynamisk, spennende og effektiv treningsarena for jobbsøkerne til FREM.

Saken fortsetter under bildet.

NYTT LAND – NY FREMTID: – Jeg er helt sikker på at Bodø ville ta godt i mot en liten restaurant med arabisk og russisk mat. Det er drømmen min, sier Firas Albusttani.

Restaurant-drømmen

Og Firas?

Hans mål er å skape sin egen arbeidsplass etter hvert:

– En liten restaurant med arabisk og russisk mat. God stemning, kanskje et biljardbord i hjørnet. Litt musikk. Det er jeg sikker på at Bodø hadde satt pris på.