Gå til hovedinnhold Gå til søk

Skapte sin egen jobb

Han flyktet fra krig og terror og landet i et vintermørkt og kaldt Norge. Men Ahmed grep alle sjanser. Nå har han fått fast jobb på Østbø AS.

– Det var tøft. Ingen tvil om det. Jeg og kona kom til et fremmed land. Vi kunne ikke språket og hverdagen var fylt med bekymringer og uro.

Måtte rømme landet

Ahmed Mohamed Abdalah (59) jobbet som trykker i Sudans hovedstad Khartoum. Men tilværelsen ble farlig og til slutt så han ingen annen utvei enn å flykte.

Saken fortsetter under bildet.

EN TØFF REISE: Ahmed måtte flykte fra Sudan og da han kom til Norge visste han ikke hva som skulle bli fremtiden. Men han nektet å gi opp.

Via Oslo kom Ahmed og kona til Bodø. Her var han innom en rekke praksis-jobber før NAV koblet ham opp mot FREM. Det skulle vise seg å bli den endelige veien ut av mørket.

Ville så gjerne bidra

Veileder Synnøve Brannfjell fikk ansvaret for å starte en intensivert norskopplæring, mens hennes kollega Tor Petter Holm sørget for at Ahmed i starten fikk arbeidstrening på den grafiske avdelingen til FREM og etter hvert serviceteamet på Koch.

Saken fortsetter under bildet.

DE GODE HJELPERNE: Veileder Synnøve Brannfjell hos FREM hadde ansvaret for norskopplæringen til Ahmed. – Når vi lykkes, som i dette tilfellet, blir jeg glad langt inn i hjertet, sier Brannfjell.

– Vi så tidlig at her var den en mann som virkelig var villig til å stå på og som gjerne ville bidra, sier Brannfjell.

Så skjer det som gir historien en aldri så liten og unik vri. Ahmed får praksisplass hos Østbø AS på Langstranda.

Positiv og hardtarbeidende

– Ahmed fremsto som en positiv og hardtarbeidende mann, men i utgangspunktet hadde vi ingen ledige jobb, sier transportleder Stig Kristiansen.

Saken fortsetter under bildet.

IMPONERT SJEF: Transportleder Stig Kristiansen hos Østbø AS ble imponert over innsatsen til Ahmed og til slutt ble han bare nødt til å gi ham fast jobb.

I beste fall kunne det bli snakk om en 50 prosent stilling. Men i løpet av kort tid innser Kristiansen og Østbø at Ahmed rett og slett er et lite unikum. For han tar ansvar, finner hele tiden ting som må gjøres og rydder opp.

– For ham ble det en æressak at lageret og dunkene hele tiden var  i tipp-topp stand. Og plutselig er han inne på mottaket og bistår kunder. Neste dag er han sjåførenes høyre hånd.

Saken fortsetter undet bildet.

EVIG TAKKNEMLIG: Ahmed kommer aldri til å glemme alle de som har hjulpet ham. – Og en skal håper jeg å få sjansen til å gi noe tilbake.

Ble helt uunnværlig

Med andre ord, Ahmed hadde skapt sin egen jobb. Han hadde klart å bli uunnværlig. Hvilket igjen førte til at Østbø ga ham fast jobb, i full stilling.

Ahmed selv er dypt imponert over mottakelsen han har fått i Norge og i Bodø:

– FREM hjalp meg på beina. Østbø ga meg sjansen, selv om de ikke hadde trengt det. Jeg gir aldri opp og griper alltid hver sjanse som dukker opp. Det å ha en jobb betyr alt.

Saken fortsetter under bildet.

EN EKTE BODØ-PATRIOT: – Jeg bryr meg ikke om regn, vind eller mørketid. Bodø og Nordland er mitt nye hjem, og jobben på Østbø har gitt livet mening, sier Ahmed.

Vil gjerne gi noe tilbake

Neste drøm som skal oppfylles, er en egen bolig. Men enn så lenge gleder Ahmed seg hver dag til å dra til Østbø:

– Jobb er god trening og fungerer som medisin mot stress.

Og 59-åringen blir selv litt rørt når han skal beskrive all hjelpen han har fått, alle de vennlige menneskene som har bistått ham og kona:

– Jeg glemmer aldri folk som har hjulpet meg og håper virkelig at jeg én dag skal få sjansen til å gi noe tilbake.