Gå til hovedinnhold Gå til søk

Benedicte malte seg ut av mørket

Da livet var som mørkest, ble det akvarell-malingen som viste veien tilbake til lyset.

– Det føltes veldig tungt å sitte på sidelinja og se tidligere klassekamerater ta eksamen og gå videre i livet.

Benedicte Hansen (27) fra Stø i Vesterålen drømte om å bli barnevernspedagog. Hun har alltid hatt et stort hjerte for å hjelpe andre. Lykken var derfor stor da hun kom inn på Nord Universitet.

Saken fortsetter under bildet.

DEN TUNGE TIDEN: Da hun ble syk, måtte Benedicte droppe studiene. – Det var tøft å se tidligere klassekamerater ta eksamen og gå videre.

Skal tilbake

Men så ble hun syk. Måtte droppe utdanningen. Nå er hun ung ufør mens hun får behandling. Målet er likevel krystallklart:

– Jeg skal tilbake.

Så blir spørsmålet, tilbake til hva? For plutselig har det dukket opp nye veier, nye muligheter. Sentralt her står Jobbhuset hos FREM i Bodø. Der møtte Benedicte avdelingsleder og kunstner Karl Olav Aronsen. Og han så fort at Benedicte var et naturtalent når det gjaldt akvarell-maling.

Saken fortsetter under bildet.

– ET NATURTALENT: – Jeg håper virkelig Benedicte velger å jobbe videre med kunsten sin, for hun har et stort talent, sier avdelingsleder ved Jobbhuset hos FREM, Karl Olav Aronsen.

Rivende utvikling

– Det har kanskje gått litt over et halvt år, men utviklingen har vært rivende, sier Aronsen.

Han vet hva han snakker om. Den tidligere vokalisten i «Søsterhjemmet» fikk sitt kunstneriske gjennombrudd etter å ha gått sju år i lære hos akvarell-mesteren Torgeir Schjølberg.

Saken fortsetter under bildet.

STEMNINGSMETTEDE: Benedictes bilder er stemningsmettede akvareller med en sterk apell.

Og for Benedicte var det litt som å komme hjem. Hun hadde funnet en plass, en lærer og en uttrykksform hvor alt plutselig ga mening. Malingen ble motiverende, den trakk fra gardinene og slapp lyset inn.

Instruktør og utstilling

I løpet av den korte tiden på Jobbhuset har Benedicte også begynt å bidra som instruktør for andre deltakere:

– Hun har en egen evne til å forklare og formidle, hun er pedagogisk god, mener Aronsen.

Saken fortsetter under bildet.

GIR IKKE OPP: – Jeg er fast bestemt på at jeg skal tilbake og nå har malingen virkelig gitt meg et ekstra løft, sier Benedicte Hansen.

Nylig hadde Benedicte sin første utstilling, i kantina på FREM og der ble alle bildene utsolgt.

– Vi fleipet litt med at jeg håpet å selge nok til å kunne kjøpe mine egne farger, sier Benedicte.

Nordlys-koden

For bildene er produsert med profesjonelle farger og på håndlaget, fransk papir. Underveis måtte de også knekke koden til hvordan du skapte nordlys med akvarell-maling.

Saken fortsetter under bildet.

MAGISK GRØNT: Benedicte hadde et brennende ønske om å male nordlyset. Det skapte en teknisk utfordring.

– Det ble to-tre uker med mye prøving og feiling, men til slutt satt det, sier Aronsen.

Han er overbevist om at Benedicte har det som skal til for å lykkes som kunstner. Selv rødmer hun svakt over all rosen, men legger ikke skjul på at dette kunne være noe hun har lyst til å satse på.

Saken fortsetter under bildet.

EN NY GIV: Malingen har gitt Benedicte et nytt liv og er en sterk kilde til overskudd og skaperlyst. – Jeg blir rett og slett glad av å male.

– Det å male gir meg overskudd og glede. Du har en idé, et motiv. Et inntrykk som skal bli til et uttrykk. Og så kan du formidle dette via et fysisk bilde som kan henges opp på veggen. Det blir ikke bedre enn det.