Gå til hovedinnhold Gå til søk

Fikk jobb mot alle odds

Tetiana

Kjærligheten førte døve Tetiana fra Ukraina til Bodø. Gode hjelpere sørget for at hun fikk jobb – mot alle odds.

– Vinteren er tøff. Det er kald, mørkt og jeg blir ekstra trøtt. Men lyset her er jo fantastisk da, sier Tetiana Wenberg.

Monumental utfordring

Samtalen med Tetiana kommer i stand ved god hjelp av døvetolker fra NAV. I utgangspunktet kan det være vrient nok å komme fra Ukraina og finne seg til rette i et fremmed land med et fremmed språk og kultur. Når du i tillegg er døv, blir utfordringen monumental.

Men det har ikke stoppet Tetiana, som har et brennende ønske om å jobbe. Være en deltaker i samfunnet. Få lov til å bidra. Det var her NAV og FREM kom inn i bildet som reddende engler.

– Fra første dag viste Tetiana at hun lærte rask og var villig til å jobbe hardt, forteller veileder Stein Olav Rogne.

OPP OG FREM: Veileder Stein Olav Rogne hos FREM har vært en sentral person i arbeidet med å skaffe Tetiana jobb. – Veien ble lang, men Tetiana er en person som aldri gir opp.

Rammet av pandemien

Med god bistand fra NAV’s tolketjeneste begynte den lange veien frem mot en jobb. Men så ble også Bodø rammet av en global pandemi og det meste ble stengt ned. Folk ble permitterte og det ble vrient å finne et sted hvor Tetiana kunne få innpass.

Løsningen dukket opp i form av Insider Facility Solutions AS og avdelingsleder Elsa Karlsen. Hun er i utgangspunktet vant til å håndtere medarbeidere med ulike bakgrunn. Selv har hun rundt ti nasjoner representert i Bodø-avdelingen.

VANT TIL HARDT ARBEID: I Ukraina var Tetiana vant til hard jobbing, både som baker og vasker på bilverksted. Nå stortrives hun som renholder hos Insider Facility Solutions AS.

Du kan leser mer om Insider Facility Solutions AS her.

Insider stilte opp

– Vi så fort at Tetiana var nøye, presis og hardtarbeidende. Da fortjente hun virkelig å få en sjanse, sier Karlsen.

GA HENNE SJANSEN: Avdelingsleder Elsa Karlsen hos Insider Facility Solutions AS har gitt Tetiana sjansen til å komme seg inn på arbeidsmarkedet.

Akkurat nå jobber Tetiana som renholder hos Statens Vegvesen. Målet er å skaffe henne en fast prosent-stilling i fimaet.

Og for Tetiana ble denne jobbmuligheten en julegave på forskudd:

– Du må jo ha en jobb. Skaffe penger til familien.

Hun bor nå i Bodø med sin 15 år gamle sønn og sin norske mann, som også er døv.

Kultur-sjokket

Tetiana innrømmer at overgangen til det nordnorske klimaet kom som et lite sjokk. Særlig vinter og mørketid.

– Jeg er et sommermenneske, innrømmer hun.

Det som derimot har vært en stor og positiv opplevelse, er den norske kulturen. Hvor du møter blide og hyggelige mennesker og hvor de aller fleste har det bra.

– I Ukraina er alt mye «strengere» og du kan ikke uten videre stole på myndighetene.

Nettopp det siste ble også en liten bøyg i forbindelse med pandemien.

– Vi måtte forklare at her i Norge så stoler vi på myndigheter og helsevesen. Vi følger de rådene de gir, sier Rogne.

Norsk jul med ribbe

På fritiden holder Tetiana orden på hus og hjem og hun elsker å strikke. Sammen med familien ser hun også gjerne på tv-serier og filmer.

Nå nærmer det seg jul og det har også blitt en ny opplevelse for Tetiana. For i Ukraina feirer de jul 7. januar. Og den 6. januar skal man spise 12 småretter uten kjøtt, til minne og Jesu disipler. Men nå er Tetiana i ferd med å bli mer og mer bodøværing. Og på julaften står det svineribbe på menyen. Og det er pakker under treet.

– Jeg er veldig glad og takknemlig for all den hjelpen jeg har fått fra folk rundt meg. Det har betydd mye. Og så ser jeg virkelig frem til sommeren igjen, konkluderer Tetiana Wenberg – med et stort smil.

 

Bilde og tekst: Rune Nilsen (BodøNu)