Gå til hovedinnhold Gå til søk

Trente seg tilbake

Prolaps og vond rygg sendte henne ut av arbeidslivet og inn i en tung depresjon. FREM og veileder Tom Erik Pedersen fikk Tone Kristine tilbake på beina.

– Det var bare vondt og trist. Det var som å være sperret inn i en mørk jordkjeller.

Tone Kristine Sæterhaug har slitt med dårlig rygg i mange år. Hun ble operert i 2010, men ble aldri helt bra. Hun elsket jobben som sykepleier på Sølvsuper, men det ble en daglig kamp mot smertene.

– Det var to Paracet og bite tennene sammen.

TUNG INNSATS: – Før var det en utfordring å gå opp trapper. Nå trener jeg markløft, sier Tone Kristine Sæterhaug.

Lange og vonde måneder

Til slutt måtte hun kaste inn håndkleet. Hun ble sykemeldt i ett år i påvente av en ny operasjon. Den ble utsatt på grunn av fjorårets pandemi. Det ble lange og vonde måneder. Men i november fikk hun endelig plass på operasjonsbordet.

Den store forvandlingen inntraff imidlertid seks uker senere, da hun via NAV fikk tilbud om arbeidsrettet rehabilitering hos FREM i Bodø.

– Jeg var litt skeptisk, men skjønte fort at dette var veien for meg, sier Tone Kristine.

Hun ga 120 prosent

For hos FREM traff hun veileder Tom Erik Pedersen. Og han møtte en dame som var villig til å gi 120 prosent:

– Det var oppsiktsvekkende hvor rask fremgangen kom, sier Tom Erik.

Men det er ikke bare den fysiske treningen som spiller inn. Det handler like mye om relasjonsbygging.

DEN GODE HJELPEREN: – Det er kombinasjonen av fysisk trening og relasjonsbygging som gjør at dette fungerer optimalt, sier veileder Tom Erik Pedersen. Og det kan Tone Kristine Sæterhaug skrive under på.

– Vi snakker mye sammen når vi trener. Når kroppen har fått «juling» har også hodet og psyken fått seg en smell. Derfor er det viktig å styrke begge deler, sier Tom Erik.

Da NAV så at rehabiliteringen fungerte, sørget de også for at Tone Kristine fikk beholde tilbudet i de 12 ukene som er maksimal lengde på dette tilbudet.

Hektet på trening

– Jeg ble rett og slett hektet på trening. Overskuddet og humøret kom tilbake og kroppen responderte stadig bedre, forteller Tone Kristine.

Fra å være helt ute av stand til å jobbe, tar hun nå markløft med tunge vekter. Forvandlingen har vært total. Det kan Tom Erik skrive under på:

– Vi gjorde en innledende kartleggingstest. Og en ny etter at de 12 ukene var over. Forskjellen var enorm.

KONDISJON ER AVGJØRENDE: Tom Erik sjekker at Tone Kristine holder rett tempo på tredemølla. – Når du trener kondisjon og hjertet, så stiger også humøret og du får en bedre mental helse, sier Tom Erik.

– Arket med de siste resultatene skal jeg ramme inn og henge på veggen. Det er beviset på at alt er mulig, sier Tone Kristine.

Daglig innsats

Underveis i prosessen etablerte hun et eget treningsrom hjemme, slik at hun kunne følge opp øktene som Tom Erik kjørte på Skyt Fitness i Rønvik. Et lokale som passer perfekt til denne typen trening:

– Her er det rolig, topp utstyr og god plass, poengterer Tom Erik.

MEGET TRENINGSVILLIG: – Tone Kristine var så motivert at jeg tidvis måtte roe henne litt ned, slik at hun ikke overdrev treningen, sier Tom Erik.

Akkurat nå er Tone Kristine i 50 prosent jobb og 50 prosent arbeidsrettet rehabilitering. Men målet er krystallklart:

– Jeg skal tilbake i full stilling.

«On the road again»

Tone Kristine føler at hun har tatt livet tilbake. Som en aldri så liten belønning har hun kjøpt seg en Harley Davidson motorsykkel.

LYKKELIG PÅ SYKKEL: Tone Kristine har kjøpt seg en Harley Davidson motorsykkel, en belønning for at hun har kommet seg på beina igjen. – Nå gleder jeg meg til sommerens mange turer.

– Jeg hadde en Yamaha fra før, men i hele 2020 sto den parkert i garasjen. Isjias, sterke smerter og kraftsvikt i den høyre foten gjorde det helt umulig å komme seg ut på tur.

Men nå er det klart for nye turer. Og Tone Kristine? Hun har følgende konklusjon:

– Endelig smiler livet til meg igjen!